Een doorstart maken, de juiste stap voor jouw onderneming?

Deel deze post

Schulden stapelen zich op, de laatste winstgevende maand kun je je nog amper herinneren en het ziet er niet uit alsof het tij snel zal gaan keren. Een faillissement is soms onvermijdbaar. Toch hoeft het niet altijd het einde van je onderneming te betekenen. 

Hoewel je bedrijf op een faillissement afstormt, kan het wel degelijk levensvatbaar zijn. Er is nog een kans op voortbestaan, al dan niet in een net wat andere vorm. Om na een faillissement alsnog door te gaan met je bedrijf, kun je een doorstart maken. In dit artikel lees je alles over de betekenis van een doorstart en waar je rekening mee moet houden als je een doorstart overweegt.

Wat is een doorstart?

De betekenis van een doorstart luidt als volgt: Je maakt een doorstart als je na een faillissement de gezonde onderdelen van je bedrijf behoudt en de slechte delen afstoot

Een doorstart maken is alleen mogelijk voor bedrijven die een rechtspersoon zijn, zoals bv’s. Bij deze bedrijven is de rechtspersoon failliet, niet de bestuurder(s) zelf. Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid is een doorstart niet mogelijk en is de eigenaar als privépersoon aansprakelijk voor de schulden. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor eenmanszaken. 

Soms gebeurt een faillissement onbedoeld en besluit je na het faillissement pas om door te gaan met een klein stukje van de onderneming. In andere gevallen probeer je als ondernemer bewust een faillissement (met doorstart) uit te lokken, zodat je van de slechte delen van je bedrijf afkomt. Deze laatste vorm noemen we een ‘technisch faillissement’. 

Doorstart maken na faillissement

Maak je een doorstart na een faillissement, dan komen daar wat zaken bij kijken. Nadat het bedrijf failliet is verklaard, stelt de rechtbank een curator aan die de boedel moet liquideren. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt verdeeld onder de schuldeisers. 

Vervolgens bieden de aandeelhouders, het bestuur of derden die een doorstart willen realiseren de curator een koopsom aan voor de activa die ze voor de doorstart nodig hebben. Het is vaak vooral belangrijk om zaken als het klantenbestand intellectuele eigendomsrechten of nog niet uitgevoerde opdrachten te krijgen. Andere activa kan bestaan uit inventaris en voorraden. 

Technisch faillissement

Bij een technisch faillissement wordt het faillissement bewust uitgelokt. Het doel: de handen vrij krijgen voor een doorstart. De gezonde onderdelen gaan mee naar het nieuwe bedrijf, terwijl alle ballast achterblijven in de failliet verklaarde onderneming. 

Een belangrijke reden om een technisch faillissement uit te lokken, is dat het personeel dan wettelijk niet hoeft worden meegenomen naar de nieuwe onderneming. Zonder faillissement gaan alle arbeidscontracten automatisch mee over naar het nieuwe bedrijf. 

Waarom zou je een doorstart maken?

Wanneer je een doorstart maakt, ben je in één klap af van alle slechte delen van je bedrijf. Torenhoge schulden, vaste lasten waardoor je omzet elke maand in één klap verdampt… na een doorstart is het allemaal weg. 

De belangrijkste reden dat veel ondernemers een technisch faillissement willen uitlokken, is dat ze verder willen zonder de zware lasten van personeel. Bij een technisch faillissement hoef je de personeelsleden van het failliete bedrijf niet mee te nemen. Als je doorstart zonder dat het bedrijf failliet gaat, dan ben je wél verplicht om alle arbeidscontracten mee te nemen in je nieuwe onderneming. 

Voordelen van een doorstart

Wanneer je een doorstart maakt, levert dat je verschillende voordelen op:

  • Je bent in één klap af van alle ballast in je onderneming
  • Je kunt vanaf de eerste dag winst maken
  • Je kunt aantrekkelijke prijzen en voorwaarden afspreken met leveranciers
  • Kosten voor huisvesting, leaseauto’s en personeel kunnen omlaag
  • Doordat het bedrijf kleiner is, gaan ook de kosten voor accountants en financieel advies omlaag
  • Een doorstart voelt als een fris nieuw begin. Het oude bedrijf, inclusief alle zorgen, is verleden tijd. Het bedrijf is vernieuwd en je krijgt weer meer plezier in het ondernemen

Nadelen van een doorstart

Helaas zitten er ook nadelen aan een doorstart. Dit is waar je rekening mee moet houden:

  • Een doorstart kost geld. Je hebt dus enige financiële ruimte nodig om een doorstart te kunnen maken.
  • Een faillissement en doorstart zorgen voor veel onrust bij het personeel. Dit kan ervoor zorgen dat veel werknemers op zoek gaan naar een andere baan en je belangrijke expertise kwijtraakt
  • De doorstart is openbaar. Het faillissement voorafgaand aan de doorstart kan ervoor zorgen dat het bedrijf een slechte reputatie krijgt. Leveranciers en klanten kiezen hierdoor misschien eerder voor de concurrent. 

Hoe maak je een succesvolle doorstart?

Alleen als je er zeker van bent dat je onderneming levensvatbaar is, heeft het zin om een doorstart te maken met je bedrijf. Voordat je een doorstart kunt maken, wordt de levensvatbaarheid van je bedrijf beoordeeld door een onafhankelijke bedrijfsadviseur. 

Om de kans op een succesvolle doorstart te beoordelen, kun je kijken naar de volgende punten:

  • Wat is de oorzaak van het faillissement?
  • Hoe kun je na de doorstart een nieuw faillissement voorkomen?
  • In hoeverre kun je leveranciers, klanten en het personeel meenemen na de doorstart?
  • Wat zijn de kosten van de doorstart? En hoe ga je deze betalen?
  • Is er voldoende liquiditeit?
  • Bij een doorstart komt er in korte tijd veel op je af. Verwacht je voldoende tijd te hebben om de doorstart tot een succes te maken?
  • Zorg dat er een goed bedrijfsplan is voordat je aan de doorstart begint

Om te beoordelen in hoeverre je bedrijf nog kans van slagen heeft in de toekomst, gaat de bedrijfsadviseur op zoek naar de reden van het faillissement. Komt het door mismanagement? Of sluit het bedrijf niet meer aan op de markt? Op basis van het onderzoek brengt de adviseur de toekomstmogelijkheden in kaart. 

Pas nadat het bedrijf als levensvatbaar wordt beoordeeld en de reden van het faillissement niet te wijten is aan het management, is het mogelijk om een doorstart te maken. 

Een doorstart is alleen succesvol als je op tijd begint met de voorbereiding. Door je doorstart goed voor te bereiden, kun je meteen na het uitspreken van het faillissement verder met het nieuwe bedrijf.

Financiering van een doorstart

Een doorstart maken kost geld. Daarnaast heb je een startkapitaal voor de nieuwe, doorgestarte onderneming nodig. Het kan bij een doorstart wat lastiger zijn om een financiering rond te krijgen dan bij een normale start van een nieuw bedrijf. Als de bank een schuldeiser is van de oude onderneming, krijg je immers niet zomaar een financiering voor een nieuwe onderneming. 

Bij het maken van een doorstart moet je dus op zoek naar andere manieren om aan een financiering te komen. Gelukkig zijn hier wel degelijk mogelijkheden voor. Doorstartende bedrijven zijn erg aantrekkelijk om te financiering. Na een doorstart maak je een fris begin, maar begin je niet helemaal opnieuw: je zet de winstgevende delen van het bedrijf voort. Oftewel: je kunt meteen winst gaan maken. 

Hulp bij het maken van een doorstart

Een succesvolle doorstart valt of staat bij een goede voorbereiding. Door vóór je faillissement alvast na te denken over de haalbaarheid van een doorstart en een sterk ondernemingsplan te maken, kun je meteen na het faillissement verder met een winstgevende nieuwe onderneming. Daarbij wordt het aantrekken van financieringen stukken gemakkelijker wanneer je kunt laten zien dat je je doorstart goed hebt voorbereid en inzicht hebt in je kansen voor de toekomst. 

Loopt jouw onderneming tegen een faillissement aan en overweeg je een doorstart te maken? Of heb je al de keuze gemaakt om te gaan doorstarten, maar vind het lastig om een financiering rond te krijgen? MKB Vooruit zorgt dat de doorstart op rolletjes verloopt!

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan dan meteen een vrijblijvend adviesgesprek door te bellen naar 070 5680451.

Meer nieuws