Dreigend faillissement: deze 4 tips helpen u op weg

4 tips bij een dreigend faillissement

Wat begon als een leuk idee, liep uit tot een dreigend faillissement. Uw mooie plannen bleken in werkelijkheid toch een stuk moeilijker uitvoerbaar. Na hard werken moet u de harde waarheid onder ogen zien: u stevent af op een faillissement. 

Wat gebeurt er bij een dreigend faillissement? Met welke zaken krijgt u te maken? En hoe kunt u zich erop voorbereiden? In dit artikel bespreken we een aantal tips. 

1. Bepaal de gezondheid van uw bedrijf

Voordat u actie kunt nemen om een faillissement te voorkomen, is het belangrijk dat u weet hoe uw bedrijf er precies voorstaat. Daar komt u achter door de liquiditeit te berekenen. Dat doet u door uw vlottende activa, zoals voorraden, geld in de kas en debiteuren in kaart te brengen. 

Bepaal vervolgens uw solvabiliteit. Met solvabiliteit bedoelen we: in welke mate de onderneming in staat is om langlopende schuldeisers te betalen aan de hand van alle activa binnen het bedrijf. U berekent uw solvabiliteit door uw eigen vermogen te delen door het vreemde vermogen. 

Wat is een goede solvabiliteit? In principe moet u in staat zijn om met het eigen vermogen minstens een kwart van de langlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

2. Maak een probleemanalyse

Wanneer de financiële situatie helder in kaart is gebracht, is het tijd voor een bredere analyse. Belangrijke zaken die hierbij niet mogen ontbreken zijn:

  • Een inventarisatie van reeds geprobeerde oplossingen en oplossingen die nog geprobeerd moeten worden;
  • Een diagnose van welke problemen in het bedrijf de meeste prioriteit opeisen;
  • Een analyse van stakeholders.

Het doel van een probleemanalyse is om tot nieuwe inzichten te komen voor mogelijke oplossingen.

3. Schakel hulp in bij een dreigend faillissement

Wanneer u zelf een duidelijk inzicht heeft op de financiële problemen van het bedrijf, is het tijd om deskundige hulp in te schakelen. Hier zijn verschillende bureaus voor. Zij kunnen u helpen met het op orde krijgen van belangrijke zaken en kunnen eventueel als tussenpersoon fungeren wanneer de stress te veel wordt. Professionele hulp helpt u om op korte termijn te overleven. 

Verdere acties die u kunt nemen, is openstaande debiteuren benaderen om zo snel mogelijk openstaande rekeningen te innen. Bekijk ook of u overbodige zaken in uw inboedel heeft die verkocht kunnen worden. Om hier goede keuzes in te maken, kan een deskundige met u meekijken. 

4. Maak een ondernemingsplan

Om u voor te bereiden op de toekomst van uw bedrijf, is het belangrijk om een ondernemingsplan te maken. Of in het geval van een dreigend faillissement, een overlevingsplan. Uw overlevingsplan moet gericht zijn op het maken van winst op korte termijn. Denk hierbij aan maximaal twee maanden. 

Het feit dat u heeft te maken met een dreigend faillissement betekent dat er iets niet helemaal goed gaat binnen uw bedrijf. Daarom wilt u niet op dezelfde manier doorgaan als u bezig was. Bedenk daarom een nieuwe strategie, andere aanpak en pas uw bedrijfsmodel aan. 

Een nieuwe strategie kan voor grote veranderingen zorgen binnen uw bedrijf. Misschien moet u werknemers ontslaan of bepaalde afdelingen inperken. Er staat veel op het spel. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan uw overlevingsplan. 

Wilt u hulp bij een van bovenstaande stappen of zoekt u meer informatie die u verder kan helpen? Plan dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek in. 

Plan een adviesgesprek in via 070 5680451