Dreigend faillissement: deze 4 tips helpen u op weg

Deel deze post

Wat te doen bij een dreigend faillissement (4 tips)

Help! Het bedrijf waar je jarenlang hard aan hebt gewerkt, lijkt af te stormen op een dreigend faillissement. Deze situatie brengt een hoop kopzorgen met zich mee. Om nog maar te zwijgen over de honderden vragen waar je mee zit. 

Want wat gebeurt er bij een dreigend faillissement? Wat staat je te wachten? Hoe kun je je voorbereiden? En bovenal: wat moet je wel en niet doen? Met de tips in dit artikel helpen we je alvast op weg. 

1. Bepaal de gezondheid van je bedrijf

Voordat je actie kunt nemen om een faillissement te voorkomen, is het belangrijk dat je weet hoe uw bedrijf er precies voorstaat. Het kan pijnlijk zijn om de cijfers onder ogen te zien, maar als je weet waar je staat, kun je ook betere beslissingen nemen. 

Je bepaalt de gezondheid van je bedrijf door je liquiditeit te berekenen. Dat doe je door je vlottende activa (zoals voorraden, geld in de kas en debiteuren) in kaart te brengen. 

Vervolgens bepaal je je solvabiliteit. Met solvabiliteit bedoelen we: in welke mate je onderneming in staat is om langlopende schuldeisers te betalen aan de hand van alle activa binnen het bedrijf. Je berekent de solvabiliteit door je eigen vermogen te delen door het totale bedrag aan schulden dat je hebt openstaan. 

Wat is een goede solvabiliteit? In principe moet je in staat zijn om met het eigen vermogen minstens een kwart van de langlopende verplichtingen te kunnen voldoen.

2. Maak een probleemanalyse

Wanneer de financiële situatie helder in kaart is gebracht, is het tijd voor een bredere analyse. Belangrijke zaken die hierbij niet mogen ontbreken zijn:

  • Een inventarisatie van oplossingen die je al hebt geprobeerd en oplossingen die je nog niet hebt geprobeerd;
  • Een diagnose van welke problemen in het bedrijf de meeste prioriteit opeisen;
  • Een analyse van alle belanghebbenden.

Het doel van een probleemanalyse is om tot nieuwe inzichten te komen voor mogelijke oplossingen. Met deze oplossingen kun je het dreigende faillissement mogelijk alsnog afwenden. 

3. Schakel professionele hulp in bij een dreigend faillissement

Zodra je zelf een duidelijk inzicht hebt in de financiële problemen van je bedrijf, is het slim om deskundige hulp in te schakelen. Iemand die met je meedenkt over verschillende oplossingen en helpt om het faillissement alsnog te voorkomen. 

Een faillissement dat op de loer ligt, brengt een hoop stress met zich mee. Iemand die als tussenpersoon kan optreden op momenten dat de stress even teveel wordt, kan een ware verademing zijn. Professionele hulp helpt om op korte termijn te overleven. 

Nog een actie die je kunt nemen, is openstaande debiteuren benaderen om zo snel mogelijk openstaande rekeningen te innen. Bekijk ook of je overbodige zaken in je inboedel hebt die verkocht kunnen worden. Om hier goede keuzes in te maken, kan een deskundige met je meekijken. 

4. Maak een ondernemingsplan

Om je voor te bereiden op de toekomst van je bedrijf, maak je een ondernemingsplan. Of in het geval van een dreigend faillissement, een overlevingsplan. Je overlevingsplan is gericht op het maken van winst op korte termijn. Maak een plan voor de komende twee maanden. 

Het feit dat je bijna failliet gaat, betekent dat er iets niet helemaal goed gaat binnen het bedrijf. Je wilt daarom niet op dezelfde manier doorgaan als je bezig was. Bedenk daarom een nieuwe strategie, andere aanpak en pas je bedrijfsmodel aan. 

Een nieuwe strategie kan voor grote veranderingen zorgen binnen je bedrijf. Misschien moet je werknemers ontslaan of bepaalde afdelingen inperken. Er staat veel op het spel. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan het overlevingsplan. 

Hulp nodig?

Wil jij zeker weten dat je er alles aan hebt gedaan om een faillissement dat op de loer ligt af te wenden? Of vind je het fijn om met iemand te sparren over de stappen in dit artikel? Wij denken graag met je mee! Plan geheel vrijblijvend een adviesgesprek in door te bellen naar onderstaand nummer.

Plan een adviesgesprek in via 070 5680451

Meer nieuws