Doorstarten na faillissement – MKB, BV of eenmanszaak

Een faillissement hoeft niet meteen het einde van uw bedrijf te betekenen. In sommige gevallen leidt een faillissement tot iets heel moois: een nieuw bedrijf zonder overtollige ballast van het oude bedrijf. In veel gevallen is het mogelijk om een doorstart te maken. Door te doorstarten na een faillissement kunt u uw bedrijfsactiviteiten ongewijzigd (maar wel in een afgeslankte vorm) alsnog voortzetten. 

Doorstarten na een faillissement brengt de volgende voordelen met zich mee:

 1. De schulden blijven achter in de oude onderneming
 2. U kunt vanaf de eerste dag winst maken
 3. U kunt betere prijzen en condities bedingen bij leveranciers
 4. Uw huisvestingskosten kunnen omlaag
 5. Dure leaseauto’s worden vervangen door goedkopere exemplaren
 6. Kosten voor accountants en advies worden doorgaans lager
 7. U kunt uw volledige inventaris, machines en voorraden terugkopen van de curator
 8. Er gaat een frisse wind door uw bedrijf en u gaat weer met plezier naar het werk

Wat betekent doorstarten na een faillissement?

Bij MKBvooruit gaan we in eerste instantie voor het voortzetten van uw bedrijf. In sommige gevallen is dit niet mogelijk en gaat het bedrijf alsnog failliet. Met een doorstart kunt u uw bedrijf alsnog voortzetten. 

De term ‘doorstart’ is een verzamelnaam voor oplossingen die gericht zijn om na een faillissement door te gaan met de gezonde delen van de onderneming. Een doorstart wordt ook wel ‘sterfhuisconstructie’ of ‘technisch faillissement’ genoemd. Om een doorstart te kunnen maken, moet uw bedrijf eerst failliet verklaard worden. 

Houd er rekening mee dat crediteuren van uw oude onderneming ook weten van het nieuwe bestaan van uw bedrijf. De schulden van crediteuren blijven achter in uw oude onderneming. In sommige gevallen moet mu bepaalde crediteuren toch meenemen naar uw nieuwe bedrijf. Zo kunt u een belangrijke leverancier moeilijk laten zitten met een berg schuld. Daarom betrekken we dit soort onvervangbare leveranciers al in een vroeg stadium bij het stappenplan dat we opmaken voor uw doorstart. 

Samenwerken met een curator bij het maken van een doorstart

Bij het doorstarten na een faillissement, krijgt u altijd te maken met een curator. We moeten deze curator juist en eerlijk informeren over het ontstaan van het faillissement en de bedoelingen die we hebben voor de doorstart. Alleen zo krijgen we de curator aan onze kant en is het mogelijk om een doorstart te maken. 

Dit kunt u van een curator verwachten…

 1. Over curatoren doen de meest wilde verhalen de ronde en die verhalen blijken meestal ook nog te kloppen.
 2. Curatoren zeggen op te komen voor de belangen van de crediteuren. Dat is volstrekt juist. Ze vergeten er echter bij te zeggen dat zij zelf de belangrijkste crediteur zijn geworden.
 3. Denk niet dat u slimmer bent dan de curator. Die denkt namelijk dat hij slimmer is dan u en dat is ook zo.
 4. Zaken verborgen houden voor de curator is niet handig. Vroeger kon de curator geen balans lezen, tegenwoordig nog steeds niet, maar hij doet wel onmiddellijk een beroep op een bevriende accountant.
 5. In de communicatie met de curator moet u hem de indruk geven dat hij heel belangrijk is, ook al bent u een totaal andere mening toegedaan.

Samen met u bereiden we de doorstart zorgvuldig voor. Dit alles leggen we vast in een overlevingsplan en bespreken we open en eerlijk met de curator. 

De curator begrijpt als geen ander dat een bedrijf in moeilijkheden kan komen. Hij wordt er immers de hele dag door mee geconfronteerd. Wij onderhandelen graag voor u met de curator, zodat we de doorstart zo soepel en geruisloos kunnen laten verlopen. 

Wilt u een doorstart maken?

Zit uw eenmanszaak of BV in nood en wilt u graag een doorstart maken? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies over doorstarten na faillissement.

Voor een adviesgesprek
Bel nu 070 5680451

Adviesgesprek aanvragen

Voor een adviesgesprek vult u onderstaand formulier in of u belt nu: 085 0666699


  Uw privacy gewaarborgd 100% vertrouwelijk

  I am raw html block.
  Click edit button to change this html