Doorstart na faillissement – Doorstart maken MKB, BV of eenmanszaak

Een soepele en geruisloze doorstart

U hoeft niet altijd te treuren om een faillissement. Soms is het de opmaat tot iets heel moois: een nieuw bedrijf zonder de overtollige ballast van het oude bedrijf. Niet ieder faillissement zal het definitieve einde van een bedrijf inhouden. In veel gevallen kunnen de bedrijfsactiviteiten ongewijzigd, maar dan wel in een afgeslankte vorm, worden voortgezet na een faillissement. En dat biedt veel voordelen zoals:

 1. De schulden blijven achter in de oude onderneming.
 2. Vanaf de 1e dag kan winst worden gemaakt. Het stappenplan gaat daar immers vanuit.
 3. Bij leveranciers kunt u betere prijzen en condities bedingen.
 4. Huisvestingskosten kunnen omlaag.
 5. Dure leaseauto’s kunnen worden vervangen door kleinere (goedkopere) exemplaren.
 6. Accountants- en advieskosten kunnen veel goedkoper worden ingekocht.
 7. Van de curator kunt u (meestal) voordelig de inventaris, machines en voorraden kopen.
 8. Er gaat een frisse wind door uw bedrijf en u gaat weer met plezier naar het werk.

Continuïteit van de onderneming is het doel waarop MKBvooruit.nl stuurt. Vergeet niet dat een doorstart dit doel uiteindelijk ook kan realiseren. De term “doorstart” is een verzamelnaam voor oplossingen die gericht zijn op het veranderen van de discontinuïteit van gezonde delen van de onderneming. Doorstart wordt ook wel “sterfhuisconstructie” of “technisch faillissement” genoemd.

Een onderneming die een goede doorstart wil maken moet eerst failliet. U dient er echter wel rekening mee te houden dat crediteuren uit de oude onderneming weten van uw nieuwe bestaan. Crediteuren hebben bij een doorstart vaak het nakijken. Hun schulden blijven achter in het failliete bedrijf. Vaak dient u bepaalde crediteuren toch mee over te nemen, een belangrijke leverancier kunt u moeilijk laten zitten met een berg schuld. Dit soort –niet vervangbare- leveranciers betrekken wij al in een vroeg stadium in het stappenplan wat we vooraf hebben opgemaakt.

Een faillissement is al vervelend genoeg en dan krijgt u er geheel gratis en voor niets ook nog een curator bij. En die curator hebben wij hard nodig om onze doorstart te maken; wij kunnen met iedereen ruzie maken, behalve met de curator. Alleen een curator die door ons juist en eerlijk wordt geïnformeerd over het ontstaan van het faillissement en uw bedoelingen van een doorstart krijgen we op onze hand.

Wat kunt u van een curator verwachten:

 1. Over curatoren doen de meest wilde verhalen de ronde en die verhalen blijken meestal ook nog te kloppen.
 2. Curatoren zeggen op te komen voor de belangen van de crediteuren. Dat is volstrekt juist. Ze vergeten er echter bij te zeggen dat zij zelf de belangrijkste crediteur zijn geworden.
 3. Denk niet dat u slimmer bent dan de curator. Die denkt namelijk dat hij slimmer is dan u en dat is ook zo.
 4. Zaken verborgen houden voor de curator is niet handig. Vroeger kon de curator geen balans lezen, tegenwoordig nog steeds niet, maar hij doet wel onmiddellijk een beroep op een bevriende accountant.
 5. In de communicatie met de curator moet u hem de indruk geven dat hij heel belangrijk is, ook al bent u een totaal andere mening toegedaan.

De doorstart die wij zorgvuldig –samen met u- hebben voorbereid en hebben vastgelegd in een overlevingsplan bespreken we (open en eerlijk) met de curator. Ook de curator begrijpt heel goed dat een bedrijf in moeilijkheden kan zijn gekomen. De hele dag wordt hij daarmee immers geconfronteerd. Uw faillissement is voor hem niets uitzonderlijks. Bij een goed en degelijk plan zult u de curator leren kennen als een slimme zakenman. Hij is immers ook gebaat bij een snelle doorstart, zodat ook het personeel weer aan het werk kan. De juristen van MKBvooruit.nl onderhandelen met de curator om een doorstart soepel en zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

ZZP’er, eenmanszaak of BV in nood? Neem contact op voor vrijblijvend advies over doorstarten na faillissement!

 

Voor een adviesgesprek
Bel nu 085 0666699

Adviesgesprek aanvragen

Voor een adviesgesprek vult u onderstaand formulier in of u belt nu: 085 0666699


  Uw privacy gewaarborgd 100% vertrouwelijk