Het coronavirus en de belastingmaatregelen voor ondernemers

Deel deze post

Een grote groep ondernemers krijgt te maken met financiële problemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De Belastingdienst komt bedrijven tegemoet door het treffen van verschillende belastingmaatregelen.

Wij hebben de maatregelen van de Belastingdienst voor u op een rijtje gezet:

  • Bijzonder uitstel van betaling

    Voor alle aanslagen is het mogelijk om bijzonder uitstel aan te vragen: inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Hiervoor moet een verzoek worden ingediend, waarna er 3 maanden uitstel van betaling wordt gegeven. Zonder boete voor het niet tijdig betalen van de btw of loonheffingen.

  • Verlaging van de voorlopige aanslag

    Staat uw winst onder druk door de uitbraak van het coronavirus? Dan is het mogelijk om uw voorlopige aanslag aan te passen, zodat u direct minder belasting betaalt. Wanneer dit bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan wat er al is betaald in de eerste maanden van 2020, krijgt u het verschil terugbetaald van de Belastingdienst. Let er wel op dat het aanpassen van dit bedrag gevolgen kan hebben voor de definitieve aanslag. Het verschil wordt teruggestort of moet door u worden bijbetaald.

  • Verlaging invorderingsrente en belastingrente

    De Belastingdienst verlaagt de invorderingsrente, die normaal gesproken 4% bedraagt, naar 0,01%. U betaalt nu dus bijna geen rente meer over alle belastingschulden. Ook de belastingrente wordt aangepast naar 0,01%.

De Kamer van Koophandel heeft een speciaal noodloket in het leven geroepen: het telefonisch bereikbare Coronaloket. Bij MKBvooruit houden we alle financiële ontwikkelingen en speciale maatregelen die worden getroffen, scherp in de gaten. Naast de versoepelde regels van de Belastingdienst heeft de overheid nog een aantal regelingen in het leven geroepen. Zo is er onder andere inkomensondersteuning voor zzp’ers, een compensatieregeling voor direct getroffen ondernemers en verruiming van de BMKB. Lees meer over de WHOA-regeling.

Hulp bij financiële problemen door de coronacrisis

Wij bieden hulp aan ondernemers die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Samen met u bekijken we op welke speciale regelingen u aanspraak maakt en staan u bij tijdens een dreigend faillissement.

Neem contact met ons op en plan een adviesgesprek in. Wij staan voor u klaar!

Meer nieuws