Zelf je bedrijf failliet laten verklaren: de voor- en nadelen

Deel deze post

Het moment dat je je failliet moet laten verklaren is de schrik van menig ondernemer. Je bedrijf verkeert in zwaar weer en je weet niet zeker of je de boel weer op de rit kunt krijgen. 

Bij het failliet verklaren van een bedrijf komt veel onzekerheid kijken. Aan de ene kant heeft een faillissement grote gevolgen. Aan de andere kant kan doorgaan met je dagelijkse bedrijfsvoering de schade misschien alleen maar vergroten. 

In sommige gevallen is het verstandiger om je bedrijf failliet te laten verklaren. Maar hoe maak je hier een weloverwogen keuze over? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij van het zelf failliet laten verklaren van je bedrijf. 

Wat houdt het in als je zelf je bedrijf failliet laat verklaren?

Een faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank nadat een partij (dat kun jij zelf zijn, maar ook een van je schuldeisers, zoals crediteuren of de belastingdienst) hier een verzoek toe heeft ingediend. Zodra jouw bedrijf failliet verklaard wordt, raak je het zeggenschap en beheer over je vermogen direct kwijt. Het beheer van je vermogen ligt vanaf dat moment in handen van de curator. Deze curator is door de rechter aangesteld om zorg te dragen voor de afhandeling van het faillissement. 

Je bedrijf failliet laten verklaren – de voordelen

Dit scenario had je totaal niet kunnen bedenken toen je je bedrijf opstartte, maar in sommige omstandigheden kan een faillissement toch de meest verstandige stap zijn. Het failliet verklaren van je bedrijf kan – onder bepaalde omstandigheden – verschillende voordelen met zich meebrengen:

  • Beëindiging van schuldenlast: De grootste verlichting van een faillissement kan zijn dat je van de meeste schulden af komt. Na het faillissement kunnen de schulden worden kwijtgescholden, wat betekent dat je niet langer aansprakelijk bent voor deze schulden.
  • Einde aan aanmaningen: Als een bedrijf failliet is, stopt het constante bombardement van schuldeisers. De curator neemt het proces over en jij als eigenaar bent niet langer direct verantwoordelijk voor de afhandeling van deze schulden.
  • Mogelijkheid voor een schone lei: Na een faillissement heb je de kans om opnieuw te beginnen, zonder de last van de oude schulden. In andere woorden: je kunt een doorstart maken. Dit kan de weg vrijmaken voor nieuwe zakelijke of persoonlijke kansen.
  • Lessen voor de toekomst: Een faillissement is een moeilijke, maar vaak ook leerzame ervaring. Het dwingt je om kritisch naar je bedrijfsmodel en beslissingen te kijken, en deze lessen kun je toepassen in je toekomstige ondernemingen.
  • Wettelijke bescherming: Zodra een faillissement is aangevraagd, ben je beschermd tegen verdere rechtszaken van schuldeisers. Hierdoor kan je focus verlegd worden van het voeren van juridische gevechten naar het plannen van je volgende stappen.

Je bedrijf failliet laten verklaren – de nadelen

Hoewel een faillissement voordelen kan hebben, zijn er ook aanzienlijke nadelen aan verbonden. Hier zijn een aantal van die nadelen:

  • Verlies van controle: Wanneer je failliet gaat, neemt een curator de controle over jouw bedrijf over. Deze persoon bepaalt hoe de activa van je bedrijf worden verkocht en de schulden worden afbetaald.
  • Impact op je reputatie: Failliet gaan kan een negatieve impact hebben op je reputatie als ondernemer. Het kan invloed hebben op toekomstige zakelijke relaties en kansen, aangezien je mogelijk als een groter risico wordt gezien.
  • Persoonlijke aansprakelijkheid: Als je een eenmanszaak of vennootschap hebt, kun je persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor zakelijke schulden. Dit kan je persoonlijke financiën in gevaar brengen, want deze schulden verdwijnen niet zomaar met het faillissement van je bedrijf. 
  • Emotionele stress: Het proces van faillissement kan zeer stressvol zijn. De financiële onzekerheid, het verlies van je bedrijf, en de mogelijke impact op werknemers en familieleden kunnen zwaar wegen.
  • Toekomstige bedrijfsbeperkingen: In sommige gevallen kan een faillissement je beperken in het starten van een nieuw bedrijf in de toekomst.

Veelgestelde vragen over failliet verklaren

Wat gebeurt er als je je failliet laat verklaren?

Als je jezelf failliet laat verklaren, wordt je bedrijf overgedragen aan een curator. Deze curator heeft de verantwoordelijkheid om je schulden zo goed mogelijk te beheren. Dit kan onder andere door het verkopen van de bezittingen van je bedrijf, om zo zoveel mogelijk schulden te kunnen afbetalen. 

Hoe laat je een bedrijf failliet verklaren?

Je kunt een faillissement aanvragen bij de rechtbank. Je dient hiervoor een verzoek in, vergezeld van de benodigde documenten die aantonen dat je bedrijf insolvent is, wat betekent dat het niet in staat is om zijn schulden te betalen. Dit proces kan complex zijn. Daarom is het verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je deze stap zet. 

Hoe lang duurt het proces van faillietverklaring?

Over het algemeen kan het een paar maanden tot zelfs meerdere jaren duren om een faillissement volledig af te handelen. Hoe lang het werkelijk duurt, is afhankelijk van veel factoren, zoals de bedrijfsgrootte, hoeveelheid schulden en het aantal schuldeisers. 

Wat is de voorwaarde voor faillietverklaring?

De belangrijkste voorwaarde voor faillietverklaring is dat je bedrijf insolvent moet zijn. Dit betekent dat het bedrijf niet in staat is om zijn schulden te betalen, en dat er geen redelijke vooruitzichten zijn dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. Verder moet er minstens één schuldeiser zijn die nog niet is betaald. 

Schakel hulp in

Een faillissement is een serieuze zaak met potentieel verstrekkende gevolgen, zowel positief als negatief. Daarom is het essentieel om professioneel advies in te winnen voordat je de stap neemt en jezelf failliet laat verklaren. 

Of je nu klaar bent om je faillissement aan te vragen of er nog alles aan wilt doen om te voorkomen dat je failliet gaat: MKB Vooruit staat voor je klaar. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kijken we mee naar jouw situatie en helpen we jou weer vooruit te kijken naar de toekomst. Of dat nu mét of zonder je onderneming is. 

Plan vandaag nog een adviesgesprek door te bellen naar 070 5680451.

Meer nieuws