MKBVOORUIT

Dreigend faillissement voor duizenden mkb-bedrijven door niet afbetaalde belastingschuld

Deel deze post

Ongeveer 55.000 bedrijven hebben nog geen actie ondernomen om hun belastingschuld, opgebouwd tijdens de coronacrisis, af te betalen. Brancheorganisaties vrezen voor een groot aantal faillissementen. De bedrijven die geen betalingsregeling hebben getroffen, kunnen vanaf juni een bezoek van de deurwaarder verwachten. 

Tijdens de coronaperiode werden veel bedrijven nog overeind gehouden door de steunpakketten. Nu lijkt de langverwachte kaalslag onder het mkb er toch aan te komen. Duizenden ondernemers besluiten te stoppen met hun bedrijf nu ze hun coronasteun en belastingschuld moeten terugbetalen. 

Een tikkende tijdbom

Ondernemers moeten de belastingschuld die ze hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis sinds oktober 2022 aflossen. Daar zijn 55.000 ondernemers nog niet mee begonnen. Ook vroegen deze ondernemers geen uitstel aan. Gemiddeld hebben deze bedrijven een schuld van €35.000. Als er niets gebeurt, kunnen deze ondernemers in juni een bezoek van de deurwaarder verwachten. 

Brancheorganisatie MKB-Nederland vreest dat veel van deze ondernemers in een faillissement belanden. De belastingschuld moet betaald worden uit extra winsten. Maar die zijn er nauwelijks door de stijgende kosten. Voor veel ondernemers met een betalingsachterstand is het terugbetalen van de belastingschuld net de druppel die ze over het randje duwt. 

In april kregen de desbetreffende bedrijven al een brief over hun betalingsachterstand. Als ze na deze brief niet op tijd in actie zijn gekomen, volgt er eind mei een brief waarin staat dat de betaalregeling wordt ingetrokken. De ondernemer heeft dan twee weken de tijd om de volledige belastingschuld die is ontstaan door corona te betalen. 

Vooral veel faillissementen bij kappers, horecazaken en winkeliers

Volgens verwachting gaan de grootste klappen vallen bij kappers, horecazaken en winkeliers. Onder deze laatste groep heeft ongeveer 10% van de bedrijven zware problemen met betalingsverplichtingen, meldt brancheorganisatie Inretail. Dit komt neer op ongeveer 4000 ondernemers. Daarnaast is het aantal retail ondernemers dat stopt inmiddels verdubbeld naar 1600 per jaar. 

De percentages in de horecabranche zijn vergelijkbaar met die van de retail. Er zitten zo’n 3500 restaurants en cafés in de problemen met hun betalingen. De kappersorganisatie geeft geen cijfers vrij, maar laat wel weten dat veel kappers overwegen om hun bedrijf te sluiten. 

Helaas biedt stoppen niet altijd een oplossing voor de financiële problemen. Vaak valt de opbrengst van de verkoop van de zaak tegen. Winkelpanden brengen bijvoorbeeld minder op dan vooraf verwacht. Dit levert op zijn beurt een kleinere pensioenpot op dan waar ondernemers in eerste instantie op rekenden. 

€2,5 miljard aan belastingschulden wordt mogelijk niet terugbetaald

Het betalen van de belastingschuld had bij ondernemers tot nu toe vaak niet de hoogste prioriteit. In plaats daarvan betaalden ze liever eerst hun leveranciers en verhuurders. Zij konden immers dreigen tot uitzetting of besluiten geen zaken meer te doen. 

Volgens de voorjaarsnota van 2023 stond er op 1 april nog €16,5 miljard uit aan uitgestelde belastingen vanwege de coronacrisis. Het kabinet verwacht dat daarvan ongeveer €2,5 miljard niet wordt terugbetaald. 

Grote groep ondernemers heeft problemen met aflossen

Niet alleen de bedrijven die nog niets hebben terugbetaald moeten vrezen voor hun voortbestaan. Onder de 274.000 ondernemers die wel een betalingsregeling hebben getroffen met de fiscus is er ook een grote groep die problemen heeft met aflossen. 

Wat opvalt, is dat ondernemers in de problemen soms rare sprongen maken. Sommigen zijn gestopt met het openen van de belastingdienst. Anderen proberen vaker illegaal aan geld te komen om hun bedrijf te redden. Zo zijn er plots veel meer fraudepogingen. 

Ook gaan veel ondernemers nieuwe schulden aan om de coronasteun af te lossen.Nooit eerder waren er zoveel kredietaanvragen als in het afgelopen kwartaal. 

Coronaschulden? Zoek hulp!

Dat de coronaschulden veel faillissementen op gaan leveren is een feit. Maar in sommige gevallen is een faillissement alsnog te voorkomen. In andere gevallen kan het juist een manier zijn om alle zorgen achter te laten in het oude bedrijf en door middel van een doorstart een nieuwe stap maken. 

Kamp je met coronaschulden en weet je niet wat de beste volgende stap is? MKB Vooruit staat voor je klaar. Tijdens een adviesgesprek kijken we mee naar jouw situatie en bieden we perspectief. 


Plan vandaag nog een adviesgesprek door te bellen naar 070 5680451.

Meer nieuws