MKBVOORUIT

1 op de 3 kleine ondernemers technisch failliet

Deel deze post

De recent gepubliceerde Kleinbedrijf Index laat zorgwekkende cijfers zien: een op de drie kleine ondernemers is technisch failliet. Bovendien blijkt uit de index dat ruim de helft van de kleine ondernemers niet normaal kan rondkomen. 

Deze financiële zorgen hebben een directe impact op de mentale en fysieke gezondheid: een op de zes ondernemers heeft burn-outklachten. 

De Kleinbedrijf Index (KB-Index) is gebaseerd op een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht. Voor het onderzoek werden meer dan 1000 ondernemers ondervraagd gedurende het vierde kwartaal van 2022. 

Hoe weet je of je technisch failliet bent?

Om te bepalen of je zelf te maken hebt met een technisch faillissement, kun je jezelf de volgende vier vragen stellen:

  • Maak je structurele winst met je onderneming?
  • Kun je je openstaande schulden aflossen uit de winst die je maakt met je bedrijf?
  • Haal je een inkomen uit je bedrijf dat hoger ligt dan bijstandsniveau of minimumloon?
  • Zie je een kans om in de komende zes maanden in te lopen op de schulden en te investeren in een nieuw perspectief?

Kun jij een of meerdere van deze vragen niet met een volmondig ‘ja’ beantwoorden? Lees dan hier meer over wat het voor jou betekent als je technisch failliet bent. 

Waarom veel ondernemers niet aan stoppen denken

Hoewel veel kleine ondernemers technisch failliet zijn, denken de meesten van hen er nog niet over na om te stoppen. Een groot deel van de kleine ondernemers heeft een eenmanszaak of VOF. Wanneer zij stoppen, slaat de schuldenlast door naar hun privé. Deze schulden kunnen je nog jaren achtervolgen. 

Wat ook meespeelt, is dat het bedrijf voor veel ondernemers een onderdeel is van hun identiteit. Het is moeilijk om hier afscheid van te nemen. 

Wat doe je als jouw bedrijf in zwaar weer zit?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je bedrijf in zwaar weer zit, is “Is mijn onderneming in de kern levensvatbaar?” Maak hierbij onderscheid tussen onvoorziene omstandigheden (corona, de energiecrisis, inflatie) en zaken die structureel niet goed gaan. 

Als de problemen puur zijn veroorzaakt door eenmalige omstandigheden, zoals corona, kun je een plan maken om uit de problemen te komen en je bedrijf succesvol voort te zetten. Wees hierin wel eerlijk naar jezelf. Heb je ook zonder deze onvoorziene omstandigheden meer kosten dan verdiensten? Dan zal er structureel iets moeten veranderen om je bedrijf te kunnen voortzetten.

Weet wat je opties zijn

Financieel zwaar weer hoeft niet het einde van je onderneming te betekenen. Afhankelijk van de situatie is het vaak mogelijk om een deel van de schulden te saneren, een financiering te krijgen om te investeren in een succesvolle toekomst of de onderneming op kleinere schaal voort te zetten. 

Hoewel je zelf misschien met de handen in het haar zit, zijn er wel degelijk opties. Wij kijken met jou mee naar wat deze opties zijn en ontzorgen je hier ook in. Onderhandelen met schuldeisers, een doorstart maken met het levensvatbare deel van je bedrijf of – als het echt niet anders kan – een faillissement op de best mogelijke manier voor je regelen. Wij helpen je erbij. 
Meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Maak dan direct een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek via: 070 5680451.

Meer nieuws