MKBVOORUIT

Is jouw bedrijf technisch failliet? Volg dan deze 7 stappen

Deel deze post

Ondernemers krijgen de laatste jaren klap na klap te verduren. Verplicht de deuren sluiten vanwege corona, een energiecrisis waardoor de prijzen voor gas en elektriciteit recordhoogten bereikten en de hoogste inflatie in jaren. 

De gevolgen zijn enorm. Volgens de Kleinbedrijf Index van 2023 is maar liefst één op de drie ondernemers technisch failliet. 

Wat betekent het eigenlijk, als je technisch failliet bent? En hoe kom je uit zo’n situatie? In dit artikel lees je er alles over. 

Technisch failliet, wat betekent dat?

Wanneer een bedrijf ‘technisch failliet’ is, betekent dit dat het bedrijf niet in staat is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Het bedrijf is op dit punt (nog) niet officieel failliet verklaard door de rechtbank. 

Een bedrijf heeft in deze situatie niet genoeg geld om aan de lopende verplichtingen te voldoen, zoals het betalen van schulden, salarissen of huur. Dit kan het gevolg zijn van een gebrek aan inkomsten of onverwachte uitgaven die het bedrijf niet kan dekken. 

Hoewel het bedrijf op dit punt nog niet officieel failliet is verklaard, kan deze situatie wel een voorbode zijn voor een toekomstig faillissement. Om het faillissement alsnog af te wenden, kan het nodig zijn om de schulden te herstructureren, kosten te verlagen of nieuwe investeringen aan te trekken. 

Wat moet je doen als je technisch failliet bent?

Als je technisch failliet bent, is het belangrijk dat je snel handelt om de situatie te verbeteren en een faillissement af te wenden. Je kunt hiervoor de volgende stappen ondernemen:

1. Evalueer je huidige financiële situatie

Bekijk wat de oorzaak is van de financiële problemen en maak een overzicht van de lopende verplichtingen en schulden. 

2. Maak een plan

Stel een plan op om de financiële problemen aan te pakken. Geef hierbij prioriteit aan de belangrijkste schulden en verplichtingen. 

3. Praat met je crediteuren

Leg de situatie voor aan je crediteuren en bespreek mogelijkheden om de betalingsvoorwaarden aan te passen. Denk aan het opstellen van een betalingsregeling of het herstructureren van schulden. 

4. Probeer kosten te verlagen

Kijk waar je kosten kunt besparen. Dit kan bijvoorbeeld door te besparen op personeelskosten of betere inkoopprijzen te onderhandelen. 

5. Zoek naar financieringsmogelijkheden

Bekijk mogelijkheden om financiering aan te trekken. Overweeg bijvoorbeeld om een lening aan te vragen of zoek een investeerder. In beide gevallen is het uiteraard wél belangrijk dat je bedrijf levensvatbaar is. 

6. Overweeg professionele hulp

Als je bedrijf technisch failliet is, moet er structureel iets veranderen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het verstandig om hulp van buitenaf in te schakelen. Zoals een accountant, financieel adviseur of insolventiespecialist. 

7. Houd het doel voor ogen

Blijf gefocust op het doel om het bedrijf weer financieel gezond te maken. Neem vooral geen beslissingen die je bedrijf nog verder in de problemen kunnen brengen. 

Schakel hulp in

Ben je tot de conclusie gekomen dat je technisch failliet bent? Dan is het belangrijk om snel actie te nemen. MKB Vooruit helpt je om een plan op te stellen waarmee we er alles aan gaan doen om een faillissement af te wenden. Ook gaan we voor je in gesprek met crediteuren en kunnen we helpen bij het vinden van een passende financiering. Complete ontzorging dus. 

Plan nu een vrijblijvend adviesgesprek door te bellen naar 070 5680451.

Meer nieuws