3 zaken waar u op moet letten bij het maken van een doorstart

Deel deze post

In sommige gevallen is een faillissement niet te vermijden. In dergelijke gevallen heeft u vaak een aantal keuzes. Eén van die keuzes is het maken van een doorstart. Bij een doorstart probeer u uw negatieve eigen vermogen kwijt te raken en borduurt u verder op de gezonde onderdelen binnen uw bedrijf. Zo  beperkt u een eventueel verlies van banen, blijft u een mogelijke partner voor leveranciers en afnemers en is de continuïteit dus beter gewaarborgd. Maar waar dient u op te letten bij het maken van een doorstart? In dit artikel helpen wij daarbij.

In welke gevallen is een doorstart mogelijk?

Helaas is een doorstart niet in elke situatie mogelijk. Zo is het slechts voor enkele rechtsvormen weggelegd om een doorstart te maken, namelijk voor bv’s en nv’s. Dit heeft te maken met het feit dat u als oprichter van een bv of een nv niet privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Uw bv of nv is namelijk een rechtspersoon en dus verantwoordelijk voor de schulden. Enkel in het geval van onbehoorlijk bestuur kunt u privé aansprakelijk gesteld worden. Wanneer dit niet het geval is en u failliet gaat dan bent u dus in de gelegenheid om met gezonde onderdelen van uw bedrijf een doorstart te maken

Een zinvolle doorstart

Een doorstart heeft vanzelfsprekend alleen nut wanneer er een goede reden is om te geloven dat het bedrijf haar activiteiten op een winstgevende manier voort kan zetten. Een bedrijf kan om meerdere redenen failliet gaan. Wanneer u een doorstart overweegt is het dus goed om na te gaan of een faillissement in het vervolg te voorkomen is of dat u de strategie van uw bedrijfsuitvoering wellicht dient te wijzigen.

Financiering van een doorstart

Helaas kost een doorstart aardig wat geld. Maar hoe financiert u dit? Na een faillissement is uw financiële positie vaak niet optimaal en in veel gevallen is uw huisbankier een grote schuldeiser. Zij zullen in veel gevallen dus niet staan te springen om u nieuw kapitaal te verschaffen. U zult daarom op zoek moeten gaan naar nieuwe financierders. Let er op dat de curator in sommige gevallen niet blij zal zijn met een doorstart omdat hij of zij van mening is dat de schuldeisers tekort gedaan wordt.

Indien u nog meer vragen heeft over een doorstart of op zoek bent naar deskundig advies omtrent faillissementen en doorstartmogelijkheden dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij van MKB crisisadvies zijn gespecialiseerd in crisishulp en helpen u graag verder. Voor meer informatie kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Meer nieuws