Checklist: Wat moet je doen bij dreigend faillissement?

Deel deze post

Een dreigend faillissement is een van de grootste angsten van ondernemers. Wanneer de financiële situatie van je bedrijf ernstig verslechtert, kunnen de stress en onzekerheid overweldigend zijn. Maar het goede nieuws is dat er stappen zijn die je kunt nemen om te proberen het tij te keren. Door snel en strategisch te handelen, vergroot je de kans om je bedrijf te redden of om een gecontroleerde doorstart te maken.

Gebruik deze checklist om te bepalen welke acties je nu moet ondernemen als je te maken hebt met een dreigend faillissement.

1. Maak een grondige analyse van je financiële situatie

De eerste stap in het proces is het verkrijgen van duidelijkheid over waar je bedrijf financieel staat. Analyseer je cashflow, inkomsten, uitgaven en schulden.

  • Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Kijk goed naar de dagelijkse operationele kosten en identificeer welke uitgaven je kunt uitstellen of verlagen.
  • Wat is je schuldenlast? Stel vast hoeveel je verschuldigd bent en aan wie, en welke schulden het meest urgent zijn.
  • Heb je voldoende liquide middelen? Controleer of je voldoende cashflow hebt om de belangrijkste verplichtingen te blijven betalen, zoals salarissen en belastingen.

Door deze informatie in kaart te brengen, krijg je een beter overzicht van je situatie en kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Checklist: Wat moet je doen bij dreigend faillissement?

2. Neem contact op met een financieel adviseur of specialist

Als je niet zeker weet hoe je verder moet, is het verstandig om snel een financieel adviseur of specialist in te schakelen. Zij kunnen je helpen met:

  • Het herstructureren van je schulden
  • Het opstellen van een plan om de cashflow te verbeteren
  • Het onderhandelen met schuldeisers en banken
  • Het verkennen van juridische opties, zoals een schuldsanering of WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord)

Een deskundige kan je begeleiden in het proces en je helpen om de juiste keuzes te maken.

3. Onderhandel met schuldeisers

Schuldeisers zijn vaak bereid om met je samen te werken als je hen tijdig op de hoogte stelt van je problemen.

  • Vraag om betalingsuitstel: Het kan tijdelijk een opluchting zijn om betalingsregelingen of uitstel van betalingen af te spreken.
  • Onderhandel over schuldsanering: In sommige gevallen kunnen schuldeisers bereid zijn om een deel van de schulden kwijt te schelden of je betalingsvoorwaarden te versoepelen.
  • Leg een herstructureringsplan voor: Toon je schuldeisers dat je serieus bezig bent met het verbeteren van je bedrijf. Dit kan hen overtuigen om je meer tijd te geven om je financiën op orde te krijgen.

Het belangrijkste is om open en transparant te communiceren, zodat je niet het risico loopt van juridische stappen die je verder in de problemen kunnen brengen.

4. Herstructureer je bedrijfsvoering

Wanneer je bedrijf in zwaar weer verkeert, is het tijd om je bedrijfsstrategie kritisch onder de loep te nemen.

  • Beoordeel de winstgevendheid van je producten of diensten: Heb je onrendabele producten of diensten die je kunt afstoten of stopzetten?
  • Verlaag onnodige kosten: Kijk naar inefficiënties in je bedrijfsvoering en zoek naar manieren om kosten te besparen zonder de kern van je bedrijf aan te tasten.
  • Herzie je bedrijfsmodel: Is er een mogelijkheid om je bedrijfsmodel aan te passen aan de veranderende marktbehoeften? Kan je bijvoorbeeld nieuwe klanten aantrekken of alternatieve inkomstenbronnen vinden?

Herstructurering kan soms het verschil maken tussen falen en overleven, dus het is belangrijk om snel aan de slag te gaan.

5. Behoud of verbeter je cashflow

Cashflow is de levensader van je bedrijf, en als die onder druk staat, is het essentieel om snel te handelen.

  • Verkort je debiteurenlijst: Zorg ervoor dat je klanten sneller betalen door betalingsvoorwaarden te herzien of een snelle betaling te belonen met korting.
  • Verlaag voorraadniveaus: Als je veel kapitaal hebt vastliggen in voorraad, kan het helpen om de voorraadniveaus te verlagen en je werkkapitaal vrij te maken.
  • Zoek naar alternatieve financiering: Dit kan het aantrekken van nieuwe investeerders zijn, een lening van de bank, of het aanvragen van overbruggingskrediet.

Een gezonde cashflow is essentieel om te kunnen blijven functioneren, dus zorg ervoor dat je de nodige stappen onderneemt om deze te verbeteren.

6. Herzie je personeelssituatie

In sommige gevallen is het noodzakelijk om je personeelsbestand aan te passen om je bedrijf weer financieel gezond te maken.

  • Herstructureer de organisatie: Zijn er afdelingen of functies die je kunt schrappen of combineren?
  • Overweeg tijdelijke arbeidscontracten: In plaats van vaste medewerkers in dienst te houden, kun je tijdelijk personeel in schakelen om kosten te besparen.
  • Heronderhandel over arbeidsvoorwaarden: In overleg met medewerkers kunnen tijdelijke verlagingen in salaris of arbeidsuren worden afgesproken om ontslagen te voorkomen.

Wees zorgvuldig in deze fase, omdat personeelsveranderingen een grote impact hebben op je organisatiecultuur en de motivatie van je team.

7. Zoek professionele juridische ondersteuning

Bij een dreigend faillissement kunnen juridische zaken snel complex worden. Het kan dan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen over de volgende opties:

  • WHO-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord): Deze wet biedt bedrijven de mogelijkheid om schulden te herstructureren zonder failliet te gaan.
  • Faillissementsaanvraag: Als je besluit dat faillissement de enige optie is, is het belangrijk om juridische stappen correct te volgen om verdere problemen te voorkomen.
  • Bescherming tegen schuldeisers: Er zijn juridische mogelijkheden om je tijdelijk te beschermen tegen schuldeisers, zodat je tijd hebt om tot een oplossing te komen.

Een juridisch adviseur kan je helpen om de beste juridische stappen te zetten en te zorgen dat je alles op de juiste manier aanpakt.

8. Maak een plan voor de toekomst

Of je nu kiest voor herstructurering of faillissement, het is belangrijk om vooruit te kijken. Stel een plan op voor hoe je je bedrijf opnieuw op kunt bouwen (als het mogelijk is). Dit kan een doorstart zijn of het vinden van nieuwe markten en partners.

Als je besluit om door te gaan na een herstructurering, stel dan een duidelijk plan op om je bedrijf weer op een solide basis te zetten. Dit plan moet concrete doelen bevatten en de strategieën die je gaat gebruiken om die doelen te bereiken.

Dreigt er een faillissement aan te komen?

Een dreigend faillissement is een moeilijke situatie voor elke ondernemer. Het is echter belangrijk om niet in paniek te raken, maar om snel en weloverwogen stappen te zetten. Door je financiële situatie goed in kaart te brengen, in gesprek te gaan met schuldeisers, herstructurering te overwegen en juridische hulp in te schakelen, vergroot je de kans om een faillissement te voorkomen.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een plan of wil je de opties voor herstructurering bespreken? Neem dan contact op met MKB Vooruit. Wij staan klaar om je te ondersteunen en samen een oplossing te vinden voor jouw bedrijf.

Meer nieuws