MKBVOORUIT

Een persoonlijk faillissement en de wsnp, hoe werkt dat eigenlijk?

Deel deze post

Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van iedere ondernemer, een persoonlijk faillissement. Er kunnen tal van oorzaken zijn die kunnen leiden tot een faillissement en niet altijd kunt u uzelf een faillissement verwijten. Hoe dan ook kunnen er grote schulden ontstaan bij een faillissement en dit kan uiteraard weer grote impact hebben op uw thuissituatie. Gelukkig is er de wet schuldsanering natuurlijke personen. Deze wet maakt het natuurlijke personen mogelijk om na 36 maanden weer schuldenvrij te zijn. Maar wat houdt deze wet precies in en welke voorwaarden worden er aan gesteld? Wij leggen het u uit.

De wsnp

De wet schuldsanering natuurlijke personen is door de overheid in het leven geroepen om te voorkomen dat men in uiterste gevallen levenslang door schulden achtervolgt kan worden. Wanneer men toegelaten wordt tot de wsnp volgt een traject van 36 tot 60 maanden waarin men rond moet komen van een minimaal inkomen. Overige inkomsten worden gebruikt om zoveel mogelijk van uw schulden af te lossen. Na het wsnp-traject worden eventuele resterende schulden kwijtgescholden.

Toegelaten worden tot de wsnp

Niet iedereen kan zomaar gebruik maken van de wsnp. Voordat u in aanmerking komt voor de wsnp dient u zich eerst te melden bij de schuldhulpverleningsinstantie in uw gemeente. Zij zullen in eerste instantie namelijk proberen om een akkoord te bereiken met uw schuldeisers. Wanneer dit niet lukt kunt u vervolgens in overeenstemming met uw schuldhulpverleningsinstantie een verzoek indienen bij de rechtbank voor de wsnp. De rechtbank kijkt dan of u in aanmerking komt voor de wsnp en benoemt een bewindvoerder. Deze bewindvoerder controleert gedurende de voor u vastgestelde periode of u zich aan de regels houdt die de wsnp u oplegt. Zo gaat bijvoorbeeld u post rechtstreeks naar de bewindvoerder en dient u de bewindvoerder alles te vertellen over uw financiële situatie.

Voorwaarden van de wsnp

Uiteraard zijn er enkele aanvullende voorwaarden waar u aan dient te voldoen indien u gebruik wenst te maken van de wsnp. Dit zijn de volgende voorwaarden:

Wanneer u zich niet aan de regels houdt kan de rechter het traject tussentijds stopzetten of later zelfs ongeldig verklaren.

Indien u op zoek bent naar een professionele partij die u kan ondersteunen bij het voorkomen óf zo goed mogelijk afwikkelen van uw faillissement bent u ook bij ons aan het juiste adres. Wij van MKB crisisadvies hebben jarenlange ervaring op het gebied van financiële crisishulpverlening en kijken graag samen met u wat wij voor u kunnen doen. Ook voor technisch faillissement! Voor meer informatie of advies kunt u uiteraard altijd even contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Meer nieuws