Scotch & Soda vraagt faillissement aan voor Nederlandse activiteiten

Deel deze post

Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor zijn activiteiten in Nederland. De lockdowns tijdens de pandemie, energiecrisis en hoge inflatie zorgden voor ernstige cashflowproblemen. De 253 winkels van het bedrijf, waaronder 32 in Nederland, blijven voorlopig open.

De meer dan 200 winkels van Scotch & Soda wereldwijd, in landen als de Verenigde Staten, China, Italië en Frankrijk, worden niet beïnvloed door het faillissement. De omzet van het bedrijf was tot voor kort aan het groeien. Sterker nog, vorig jaar werd een recordomzet van € 342,5 miljoen behaald. Het huidige boekjaar dat eindigt in april leidde echter tot een verlies, omdat het bedrijf mogelijk te veel heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn activiteiten in het buitenland, legt curator Jasper Berkenbosch uit.

Berkenbosch gaat nu op zoek naar een kandidaat om de Nederlandse activiteiten over te nemen, terwijl de 32 winkels in Nederland open blijven. 

Nederlands merk met wereldwijde aanwezigheid

Scotch & Soda is opgericht in 1985 en heeft ongeveer 2.000 werknemers, waarvan 800 in Nederland. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Amsterdam.

Sinds 2011 is Scotch & Soda eigendom van de Amerikaanse investeerder Sun Capital, die ook de vorige eigenaar was van de Nederlandse retailketen V&D. V&D ging in 2016 failliet. Tot 2019 was Dirk-Jan Stoppelenburg CEO van Scotch & Soda en nam daarna Frederick Lukoff het over. Hij kreeg de taak om de omzet van het merk te vergroten en dat deed hij door uit te breiden in het buitenland.

Scotch & Soda is een belangrijk Nederlands merk met een wereldwijde aanwezigheid, en het faillissement van het bedrijf voor de Nederlandse activiteiten is inderdaad een belangrijke ontwikkeling. Hoewel er veel onzekerheid bestaat over de toekomst van het bedrijf, zal de erfenis en status van het merk in de Nederlandse en wereldwijde markt worden herinnerd.

Tot slot

De energiecrisis, inflatie en de lockdowns tijdens de coronaperiode hebben veel bedrijven in een moeilijke situatie gebracht. Toch hoeft dit niet het einde van je bedrijf te betekenen. Net als bij Scotch & Soda zijn er mogelijkheden om een doorstart te maken of de operaties op een kleinere schaal voort te zetten. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Aarzel niet om ons te bellen en een adviesgesprek te boeken. Neem contact op via: 070 5680451.

Meer nieuws