Wat zijn uw verplichtingen na een faillissement?

Deel deze post

Sinds de crisis hebben steeds meer bedrijven er mee te maken gekregen, een faillissement. De kosten zijn simpelweg te hoog of de afzet blijft maar dalen. Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor een bedrijf failliet kan gaan en vrijwel iedere situatie is vervolgens anders. Ondanks dat het taboe op faillissementen minder aanwezig is dan een aantal jaren geleden blijft er toch veel onduidelijke omtrent de verplichtingen die men heeft na een faillissement. Om hier meer duidelijkheid over te scheppen zetten wij deze daarom voor u op een rijtje.

Openheid van zaken

Wanneer een persoon failliet verklaard wordt dient deze volledige openheid van zaken te geven aan de curator met betrekking tot zijn of haar vermogen. Dit betekent dat de curator op de hoogte dient te zijn van het vermogen waarover de failliet beschikt. Vervolgens mag de failliet enkel zaken die de eerste levensbehoefte vormen behouden. Denk hierbij aan een bed, kleren, en eten voor zijn of haar gezin. De rest van de spullen worden verkocht om zo de ontstane schuld zo snel mogelijk af te betalen.

Verplichting tot betaling

Uiteraard ontstaan er bij een faillissement een aantal schuldeisers. De failliet heeft de verplichting om al deze schuldeisers hun geld terug te betalen. De periode die daar voor nodig is speelt hierbij geen rol. Indien een failliet dus niet in aanmerking komt voor de wet schuldsanering of indien er geen andere regeling getroffen is/wordt met de schuldeisers dan blijft de betalingsverplichting van kracht.

Andere verplichtingen

Daarnaast zijn er nog een aantal andere verplichtingen die u heeft wanneer u failliet bent.

Deze zijn als volgt:

  • U mag niet naar een andere woonplaats of naar het buitenland verhuizen zonder toestemming van de rechter-commissaris.
  • Zoals eerder vermeldt: relevante informatie dient u aan de rechter-commissaris of de curator te verschaffen indien daar om gevraagd wordt.
  • Al het geld dat binnenkomt dient u te laten beheren door de curator
  • U mag niets verkopen, schenken of verhuren aan wie dan ook zonder goedkeuring van de curator. Daarnaast dienen alle financiële activiteiten die u onderneemt gemeld te worden bij de curator.

In sommige gevallen kan de curator, met goedkeuring van de rechter-commissaris, ervoor kiezen om de bedrijfsuitvoering voort te zetten wanneer dit in belang van de schuldeisers en de boedel is.

Zoals u kunt zien komt er best het één en ander kijken bij een (technisch) faillissement en bent u alles behalve vrij van verplichtingen. Indien u op zoek bent naar een partij die u kan helpen bij het afwenden van uw faillissement of die u hulp biedt tijdens de afwikkeling van uw faillissement dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij van MKB crisisadvies zijn gespecialiseerd in faillissementszaken en kijken samen met u naar de beste oplossing. Voor vragen of advies kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Meer nieuws