Schuldsanering, een doorstart of een faillissement aanvragen: Wat kun je het beste doen wanneer uw bedrijf schulden heeft?

Deel deze post

Ondanks dat de economie langzaam weer aantrekt zijn er nog talloze bedrijven die de nasleep van de crisis aan den lijven ondervinden. Klanten die niet of te laat betalen? Een gebrek aan opdrachten of afzet? Het kunnen allemaal redenen zijn die het lastig maken om financieel gezond te blijven. In sommige gevallen zijn flinke schulden niet langer meer te voorkomen. De vraag is natuurlijk wat u in zulke gevallen het beste kunt doen en welke opties u heeft.

Om te beginnen

Voordat u stappen onderneemt is het verstandig om te bepalen hoe u er voor staat. Probeer in kaart te brengen hoe de situatie er uitziet. Daarnaast is het verstandig om een partij in de arm te nemen die u kan helpen bij het nemen van vervolgstappen. Zo bent u verzekerd van de hulp van specialisten die met een frisse blik naar de gehele situatie kijken. Afhankelijk van de situatie heeft u in veel gevallen drie mogelijkheden:

Verbetering en schuldsanering

Wanneer het u lukt om uw bedrijfsprocessen dusdanig aan te passen waardoor u in de toekomst weer gezond te kunnen zijn zult u enkel af moeten rekenen met de ontstane schulden. In sommige gevallen kan schuldsanering dan een oplossing zijn. De wet voor schuldsanering is een wettelijke regeling die u hebt bij het kwijtraken van te hoge schulden. In een traject van een aantal jaar probeert u zoveel mogelijk van uw schulden af te betalen. De overige schuld wordt vervolgens kwijtgescholden waardoor u met een schone lij kunt beginnen. De rechter bepaalt uiteindelijk of u in aanmerking komt voor dit traject.

Een doorstart

Bij een doorstart wordt eigenlijk bewust op een faillissement aangestuurd. Vervolgens wordt een nieuw bedrijf opgericht en blijven de gezonde onderdelen van het bedrijf behouden. De slechte delen worden afgestoten en het bedrijf raakt de schulden die zij voorheen had kwijt. Desondanks is een doorstart niet zonder gevaren dus laat u altijd adviseren door een expert indien u een doorstart overweegt.

Een faillissement aanvragen

Wanneer de situatie daadwerkelijk uitzichtloos is kan het beter zijn om een faillissement aan te vragen. Wanneer u een faillissement aanvraagt beoordeeld de rechtbank of u daadwerkelijk failliet verklaard wordt. Indien dit het geval is en de rechtbank u failliet verklaard bent u per direct failliet. U verliest op dat moment het beheer over uw bezittingen. De rechter benoemt een curator, deze persoon beheert uw bezittingen vanaf dat moment. Ook benoemt de rechter een rechter-commissaris. De rechter-commissaris houdt toezicht op de curator. Voor uzelf betekent het dat er beslag ligt op al uw bezittingen (u behoudt enkel het recht op de eerste levensbehoeften), u verliest het beheer over uw vermogen en uw post gaat rechtstreeks naar de curator.

Zoals u ziet zijn alle mogelijkheden behoorlijk ingrijpend voor zowel uw zakelijke als persoonlijke situatie. Desondanks kunnen deze opties uw beste of soms zelfs enige mogelijkheid zijn. Indien u in deze situatie verkeerd raden wij u nogmaals aan om beroep te doen op een professionele partij die gespecialiseerd is in dergelijke situaties. Mocht u nog vragen hebben of op zoek zijn naar een eerlijk en duidelijk advies, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer nieuws