Coronaschulden? 5 praktische tips om het op te lossen

Deel deze post

Dat het coronavirus de wereld op zijn kop heeft gezet, hoeven we u niet meer te vertellen. Bedrijven moesten maandenlang hun deuren sluiten. Inkomsten vielen stil, maar de kosten bleven gewoon doorlopen. Het resultaat? Menig bedrijf kampt met coronaschulden. Nu de wereld langzaamaan weer open gaat, is het tijd om vooruit te kijken. Hoe komt u van die schulden af?

In dit artikel geven we u 5 tips om uw coronaschulden achter zich te laten. 

1. Kom uw schulden onder ogen

Veel ondernemers met schulden hebben de neiging om hun kop in het zand te steken. Dit zorgt er helaas niet op dat de schulden spontaan verdwijnen. Integendeel, ze stapelen zich juist op. Kom uw schulden daarom onder ogen en bekijk wat u kunt doen om uit de schulden te komen. 

Heeft u nog geen schulden, maar staat u wel voor de nodige financiële uitdagingen? Dan is het belangrijk om snel in actie te komen. Als u kijkt naar uw toekomstige omzet, kunt u dan aan al uw zakelijke verplichtingen voldoen en voorzien in uw eigen levensonderhoud? En houdt u ook nog wat over om een buffer op te bouwen of toekomstige schulden af te lossen?

2. Kom nú in actie

De coronacrisis laat interessante verschillen zien in de markt. Een deel van de ondernemers houdt het hoofd koel en probeert in te spelen op veranderingen. Een ander deel wacht af tot alles weer normaal is. Als je alleen maar wacht, overkomt het je allemaal. Het is in plaats daarvan belangrijk om snel in actie te komen en – al dan niet samen met een bedrijfsadviseur – te kijken naar welke stappen u kunt nemen om uit uw coronaschulden te komen. 

3. Word niet afhankelijk van steunpakketten

Veel ondernemers denken dat de steunpakketten hen wel door de coronacrisis heen helpen, zodat ze daarna weer lekker verder kunnen gaan met ondernemen. De steunpakketten zien er op het eerste gezicht veelbelovend uit. Met 90% aan personeelskosten die je terugkrijgt, lijkt het misschien een eitje om te overleven in coronatijd. In de praktijk valt dit echter vies tegen. Ook mét de steunpakketten van de overheid, kunnen de coronaschulden flink oplopen. En hoe afhankelijker je wordt van die steun, hoe moeilijker het straks wordt om weer uit de schulden te klimmen. 

4. Zoek hulp

Wanneer je te maken hebt met schulden, kan het moeilijk zijn om daar zelf uit te komen. U heeft veel aan uw hoofd en wilt zich vooral richten op uw onderneming in de toekomst in plaats van de kopzorgen die de coronaschulden met zich meebrengen. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken. 

MKBvooruit helpt u om uw coronaschulden helder in beeld te krijgen en maakt samen met u een plan om uw weg uit de schulden te vinden. Ook kunnen we u mogelijk helpen om (een deel van) uw schulden te saneren. Zo kunt u uw onderneming succesvol voortzetten en uw aandacht vooral richten op de toekomst. 

5. Verdiep u in uw cijfers

Wanneer u het gevoel heeft dat uw financiële cijfers niet al te best zijn, is het heel verleidelijk om er vooral niet naar te kijken. Dit kan u uiteindelijk alleen maar meer in de problemen helpen. Zorg daarom dat u inzicht krijgt in uw financiële situatie. Hoeveel omzet komt er op dit moment per dag binnen? Wat zijn uw vaste kosten? Kunt u al uw kosten dekken? Hoe groot zijn de coronaschulden die u heeft opgebouwd? Kan ik gebruik maken van de WHOA-regeling?

Uzelf verdiepen in uw cijfers is niet altijd even leuk. Al helemaal niet wanneer de cijfers er niet al te best uit zien. Het is echter wel heel belangrijk om uw cijfers te kennen, zodat u weet waar u aan toe bent en weloverwogen beslissingen kunt maken voor uw onderneming. 

Persoonlijk advies over uw coronaschulden

Ziet u uw schulden vanwege corona oplopen en ziet u door de bomen het bos niet meer? Heeft u graag dat een onafhankelijke adviseur met u meekijkt om een helder plan op te stellen om uit uw coronaschulden te komen? Of neigt u zelfs failliet te gaan door de coronacrisis en wilt u er alles aan doen om een faillissement af te wenden? MKBvooruit staat u bij. 

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in via 070 5680451.

Meer nieuws