10 mogelijke oorzaken van een faillissement

Deel deze post

Elk jaar gaan er duizenden bedrijven failliet. Dat kan het gevolg zijn van een economische crisis of een forse daling van de markt, maar vaak ligt de oorzaak van het faillissement binnen het bedrijf zelf. 

In dit artikel leest u 10 veelvoorkomende oorzaken van een faillissement. 

1. De omzet is te laag

Wanneer u als ondernemer de cijfers binnen uw branche niet kent en daar niet op anticipeert, bent u constant in gevaar. Het is belangrijk dat u weet wat de concurrentie doet, zodat u uw eigen cijfers daarmee kunt vergelijken. Zo ontdekt u het meteen wanneer uw omzet achterblijft ten opzichte van de concurrentie en kunt u op tijd ingrijpen om een faillissement te voorkomen

2. U heeft hoge vaste lasten

Vaste kosten, zoals leaseauto’s, personeelskosten en huisvesting kunnen boosdoeners zijn voor uw bedrijf. Vooral wanneer het (tijdelijk) minder goed gaat met uw onderneming, kunnen hoge vaste lasten veel problemen opleveren. Merkt u dat het financieel niet helemaal goed gaat met uw bedrijf? Bouw dan uw vaste kosten waar mogelijk is af. U kunt bijvoorbeeld uw leasecontracten opzeggen, een goedkopere locatie zoeken of met flexibele contracten gaan werken. 

3. Hoge rente en financieringskosten

Om als ondernemer snel te groeien, is kapitaal nodig. De bank verstrekt kapitaal vaak in de vorm van een rekening courant gebied. Per definitie zijn dat kortlopende schulden. Vaak worden deze schulden echter veel te lang gebruikt, waardoor ondernemers lange tijd te maken hebben met hoge rentes en financieringslasten. In plaats daarvan wilt u uw rekening courant zo snel mogelijk aflossen. 

4. Weinig kennis van de markt

Geen inzicht in de markt is een veelvoorkomende reden dat bedrijven failliet gaan. Om uw bedrijf draaiende te houden, is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van uw concurrenten, klanten en de trends in de markt. Wanneer u niet bij blijft en uw concurrent wel, kan dat u enorm veel klanten kosten en uiteindelijk zelfs leiden tot een faillissement. 

5. Debiteuren betalen te laat of zelfs helemaal niet

Hoe langer uw debiteuren open staan, hoe groter de kans is dat ze helemaal niet meer gaan betalen. Dit kan uw onderneming in gevaar brengen. Wanneer u een ernstig tekort aan middelen heeft, gaat uw onderneming ten onder. Ook als u nog veel geld moet ontvangen van debiteuren. Daarom is het belangrijk achter uw geld aan te gaan en te zorgen dat debiteuren (op tijd) betalen. 

6. U heeft geen inzicht in uw kostprijs

Veel ondernemers kennen hun kostprijs is. Toch is het heel belangrijk om dat te weten. Dat geldt voor bedrijven die producten maken of verkopen, maar ook zeker voor bedrijven die diensten leveren. Als u niet weet wat uw kostprijs voor uw product of dienst is, weet u ook niet in hoeverre uw onderneming rendabel is. Zonder inzicht in uw kostprijs, kan er zomaar een faillissement op de loer liggen, zonder dat u het aan ziet komen. 

8. U staat niet open voor vernieuwing

Het is als ondernemer belangrijk om altijd alert te blijven. Een product of businessmodel dat vorig jaar nog succesvol was, kan inmiddels verouderd zijn vanwege nieuwe ontwikkelingen. Blijf daarom goed letten op wat er gebeurd in uw werkveld en zorg dat u bijblijft met alle ontwikkelingen. Door te blijven innoveren, voorkomt u dat uw bedrijf verouderd en zorgt u voor de continuïteit van uw onderneming. 

9. Het personeelsverloop is te hoog

Goed en gemotiveerd personeel is belangrijk voor een succesvolle toekomst van uw bedrijf. Probeer daarom uw medewerkers aan u te binden. Dat doet u bijvoorbeeld door goede arbeidsomstandigheden aan te bieden, uw personeel zekerheid te geven en ze een groeiperspectief te geven. Een betrouwbaar team dat uw bedrijf en processen door en door kent, levert uiteindelijk de meeste kwaliteit en efficiëntie op. Wanneer er te veel verloop is van personeel, zet dat de continuïteit van uw onderneming onder druk. 

10. U kent de belangrijke cijfers binnen uw bedrijf niet

Veel ondernemers zijn niet op de hoogte van de cijfers binnen hun bedrijf. Hoe snel betalen debiteuren? Wat is uw omzet per dag? Wat zijn uw vaste kosten per dag? Wanneer draait u break-even? Op basis van deze cijfers kunt u uw onderneming de goede kant op sturen. Zonder inzicht in de belangrijke cijfers, houdt u uw onderneming draaiende op basis van een gok. Dat kan goed aflopen, maar de kans is ook groot dat het mis gaat. 

Pak de oorzaak aan en voorkom faillissement

Herkent u een of meerdere van deze oorzaken van faillissementen binnen uw eigen bedrijf? Twijfelt u hoe uw onderneming ervoor staat? Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Door op tijd te handelen, kunt u het tij nog keren. MKBvooruit helpt u daar graag bij.

Neem contact op via 070 5680451 en plan een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer nieuws