Bedrijf bijna failliet? Dit is wat u moet doen

Deel deze post

Als u bijna failliet dreigt te gaan, is het belangrijk dat u maatregelen neemt. U moet uw inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden duidelijk op een rijtje zetten en bepalen of uw bedrijf nog levensvatbaar is. In dit artikel geven we u meer tips over wat u het beste kunt doen als uw bedrijf bijna failliet gaat. 

Win bedrijfsadvies in

Wanneer u bijna failliet gaat, zit u in een ingewikkelde situatie. Ook komen er vaak veel emoties aan te pas. Daarom is het verstandig om begeleiding te zoeken en bedrijfsadvies in te winnen bij iemand die objectief naar de situatie kijkt. 

Een bedrijfsadviseur maakt een analyse van de situatie, bepaalt de gezondheid van het bedrijf en kijkt vervolgens welke acties mogelijk zijn. In het ergste geval kan dit een aanvraag van faillissement zijn. Maar vaak is het ook mogelijk om een doorstart te maken of om met een overlevingsplan een faillissement te voorkomen

Failliet gaan als rechtspersoon of als privépersoon

In Nederland kunnen rechtspersonen (besloten vennootschappen en stichtingen) en privépersonen (zzp’ers en eenmanszaken) failliet worden verklaard. In het geval u als privépersoon failliet wordt verklaard, bent u persoonlijk aansprakelijk. Dit betekent dat niet alleen uw bedrijfsmiddelen, maar ook uw persoonlijke bezittingen belast worden wanneer u uw schulden niet kunt aflossen. Dit maakt de gevolgen van een faillissement nog groter, waardoor u er alles aan wilt doen om een faillissement af te wenden. 

Maak een overlevingsplan

Verklaart de bedrijfsadviseur dat uw onderneming levensvatbaar is? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uit de rode cijfers komt. Om dat voor elkaar te krijgen, stelt uw adviseur samen met u een overlevingsplan op. Dit plan is volledig gericht op het saneren van schulden en het afwenden van een faillissement. Daarom zal het ondernemingsplan waarschijnlijk afwijken van eerdere bedrijfsplannen die u heeft opgesteld. 

Bereid u voor op een doorstart

In sommige gevallen is een naderend faillissement niet meer te voorkomen, maar is het wel mogelijk om een doorstart te maken onder een andere naam. Wanneer u een doorstart maakt, moet u duidelijk kunnen verklaren waardoor uw nieuwe onderneming wél een goede bedrijfsvoering kan uitoefenen. U zult uw bedrijfsprocessen daarom structureel moeten veranderen. 

Bent u bijna failliet en van plan een doorstart te maken? Dan is het verstandig om bedrijfsadvies in te winnen. Een doorstart steekt vaak ingewikkelder in elkaar dan u denkt. Misschien kunt u bepaalde schuldeisers vanwege uw faillissement niet betalen, maar heeft u deze leverancier hard nodig voor uw nieuwe onderneming. Dit kan betekenen dat u bepaalde crediteuren alsnog overneemt. Door professioneel bedrijfsadvies in te winnen, zorgt u dat uw doorstart soepel verloopt. 

Bijna failliet, wat nu?

Wanneer een faillissement dreigt, is het dus belangrijk om een realistische inschatting te maken van de status van het bedrijf. Het is verstandig om hierbij de hulp in te schakelen van een expert op het gebied van faillissementen.

Gaat uw bedrijf bijna failliet en wilt u daar een onafhankelijk bedrijfsadviseur voor inschakelen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Plan een adviesgesprek in via 070 5680451.

Meer nieuws