Hoe zit het met schulden afkopen na een faillissement?

Deel deze post

Wanneer u failliet verklaard bent bevindt u zich vaak in een lastig parket. De curator leidt nu het faillissement en veelal zit u met een aantal schulden opgescheept. Deze schulden worden in bepaalde volgorde afgelost. In sommige gevallen is het mogelijk om na een faillissement uw schulden af te kopen bij uw schuldeisers. U koopt uw schulden dan (meestal) gedeeltelijk af waarna u met een schone lei verder kunt. Maar hoe werkt dit nu precies? Wat zijn de voordelen? In dit artikel leggen wij het uit.

Wat houdt het afkopen van schulden in?

Wanneer de curator op een rijtje heeft gezet welke schuldeisers er precies recht hebben op een vordering, wordt er een rangorde vastgesteld. Aan de hand van deze rangorde wordt bepaald wie er het eerst recht heeft op zijn of haar geld. Er zijn hierin 3 rangen te onderscheiden:

  • De boedelvorderingen
  • De preferente vorderingen
  • De concurrente vorderingen

Onder de boedelvorderingen vallen bijvoorbeeld de salariskosten van de curator en de huurkosten sinds de dag van het faillissement. Onder de preferente vorderingen vallen vervolgens schulden bij de belastingdienst en het UWV. Als er vervolgens nog geld over is wordt dit verdeeld onder de laatste groep schuldeisers. Wel is het zo dat de schuldeisers hun vorderingsrecht behouden. Mocht er dus opnieuw geld binnen komen dan dienen deze schuldeisers dus alsnog betaald te worden.

In sommige gevallen gaan schuldeisers akkoord met het afkopen van de schuld. U treft dan een schuldregeling tegen finale kwijting. Vaak is dit bedrag minder dan de originele schuld maar kiest de schuldeiser hiervoor om op deze wijze toch een deel van zijn of haar geld terug te krijgen. Finale kwijting houdt in dat de schuldeisers na het naleven van de nieuwe schuldregeling geen recht meer hebben op de schuld.

Voordelen van het afkopen van uw schulden

Het grootste voordeel van het afkopen van uw schulden is dat het schuldbedrag vaak maar gedeeltelijk betaald hoeft te worden. Daarnaast heeft uw schuldeiser na een dergelijke regeling geen recht meer om een restschuld op u te verhalen. U kunt dus met een schone lei weer beginnen. Een ander voordeel is dat veel bedrijven op deze wijze in staat zijn om een doorstart te maken. Op deze wijze krijgen leveranciers wellicht niet altijd hun geld maar is er in de toekomst wel ruimte voor verdere samenwerking en daarmee nieuwe handel.

Zoals u kunt zien zitten er zeker voordelen aan het proberen af te kopen van uw schulden. Om eventuele mogelijkheden voor uzelf te bekijken kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder en zoeken samen met u naar oplossingen.

Meer nieuws