Wat te doen wanneer een faillissement onafwendbaar is?

Deel deze post

U kunt er niet langer omheen; uw bedrijf maakt niet langer genoeg winst om het hoofd boven water te houden. Helaas is daar niet altijd een oplossing voor te vinden, binnen de korte tijd die u heeft. Een faillissement is in zulke gevallen niet langer te voorkomen. Om die reden kunt u uw tijd en energie beter stoppen in het zo goed mogelijk voorbereiden van uw faillissement. Zo blijft de schade beperkt en kunt u zo snel mogelijk weer met een schone lei verder. Hoe u dat doet? Wij leggen het u uit.

Breng alles in kaart

Het belangrijkste om te doen wanneer u failliet dreigt te gaan, is het in kaart brengen van 30hoe de zaken ervoor staan. Op die manier behoudt u een stukje controle. Wellicht klinkt dit vreemd maar op deze manier weet u waaraan u toe bent en wat u precies te wachten staat. Kijk daarom samen met uw boekhouder naar de financiën en breng structuur aan in uw (achterstallige) administratie.

Neem geen overhaaste beslissingen

Een andere tip die we u graag meegeven: neem geen overhaaste beslissingen! Veel mensen proberen koste wat kost hun zaak te redden. Een goed streven natuurlijk maar niet altijd even verstandig. Vermijdt daarom grote investeringen die uw schulden alleen maar vergroten. Probeer uiteraard alle kosten te drukken en bekijk per investering naar de noodzakelijkheid, nu uw bedrijf wellicht failliet gaat. Het beperken van uw uitgaven kan u op een later moment veel opleveren.

Informeer uw zakelijke relaties

Het juist en tijdig informeren van uw zakelijke relaties is ook sterk aan te raden. Op deze manier weten anderen ook waar zij aan toe zijn en blijft eventuele schade voor hen beperkt. Uiteraard is dit geen eenvoudige taak, maar men zal blij zijn met uw eerlijkheid. Iets dat in toekomstige situaties (bijvoorbeeld na een doorstart) zeker van pas kan komen.

Schakel tijdig hulp in

Een andere veelgemaakte fout is dat men niet of te laat professionele hulp inschakelt. Daarbij kunt u denken aan uw faillissementsadvocaat of een faillissementsadviseur. Zij kunnen u vaak met raad en daad bijstaan om zo goed mogelijk uit uw faillissement te komen. Zo voorkomt u dat u van de regen in de drup raakt en niet meer weet wat u moet doen.

Dreigt u verzeild te raken in een faillissement en bent u op zoek naar een erkende specialist die u hierbij kan helpen? Dan bent u bij MKB Crisisadvies aan het juiste adres! Voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek of meer informatie, kunt u het best contact met ons opnemen. Wij kijken graag naar wat we voor u kunnen betekenen!

Meer nieuws