Een faillissementsaanvraag is in sommige gevallen de meest verstandige oplossing voor een organisatie of ondernemer. Op die manier kan men de bedrijfsactiviteiten stoppen en kan verdere schade voorkomen worden. In Nederland kennen we echter een aantal regels wanneer het gaat om het aanvragen van faillissementen. Op die manier kunnen schuldeisers niet zomaar benadeeld worden en blijft enig toezicht en beperkte regulatie mogelijk. Om een beter beeld te krijgen van de regelgeving rondom een faillissementsaanvraag, behandelen wij deze in dit artikel.
Meerdere schuldeisers
Eén van de regels die geldt bij de aanvraag van een faillissement, is dat er meerdere schuldeisers dienen te zijn. Is dit niet het geval, dan kan een bedrijf of persoon niet failliet verklaard worden. Het betreft hier een zogeheten steunvordering. Zo is er een bepaalde drempel om een faillissementsaanvraag te doen en kan een faillissement niet aangevraagd worden omdat iemand bijvoorbeeld te laat betaald. Indien men vermoedt dat uw schuldenaar niet langer betaald, kan er een faillissementsaanvraag gedaan worden. De rechtbank controleert vervolgens of er meerdere schuldeisers zijn.
Niet in staat om te kunnen betalen
Een andere eis voor de aanvraag van een faillissement, is dat de schuldenaar daadwerkelijk niet staat is om te kunnen betalen. Wanneer hij/zij in staat is om de schuld te betalen, is het natuurlijk overbodig om een faillissement aan te vragen en kan de schuld gewoon betaald worden. Er moet dus duidelijk worden aangetoond dat men op geen enkele manier betaalmogelijkheden heeft. Een faillissementsadvocaat kan voor u inschatten of een aanvraag tot faillissement reëel is.
De aanvrager
Een faillissement kan niet zomaar aangevraagd worden. Dit kan enkel gedaan worden door een advocaat. Wel kan een faillissement aangevraagd worden door de Belastingdienst of door het openbaar ministerie. Zij vragen het faillissement aan bij de rechtbank. Een rechter bepaald vervolgens of aan de voorwaarden van een faillissementsaanvraag is voldaan en spreekt vervolgens een vonnis uit. Wordt iemand daadwerkelijk failliet verklaard? Dan horen daarbij uiteraard alle gevolgen van dien.
Verkeert u in een lastige positie en dreigen schuldeisers u failliet te laten verklaren? Dan doet u er verstandig aan om professionele hulp in te schakelen. Wij van MKB crisisadvies bieden deze hulp en kunnen u helpen bij het voorkomen, of zo goed mogelijk afhandelen van een faillissement. Op die manier beperkt u de schade en herpakt u de controle. Voor meer informatie of voor vragen over ons, of onze werkwijze kunt u te allen tijde een adviesgesprek aanvragen. Wij bekijken graag wat we voor u kunnen doen.