Wat zijn de gevaren van een doorstart maken?

Deel deze post

Mocht een faillissement voor je bedrijf onvermijdelijk zijn, kan een doorstart tot de mogelijkheden behoren. De hoge kosten en schulden blijven achter in de oude onderneming en het nieuwe bedrijf kan direct winst gaan maken. Het is een kans om weer op nul te beginnen en een frisse start te maken. Dit klinkt allemaal aantrekkelijk natuurlijk, maar er liggen ook gevaren op de loer wanneer je kiest voor het maken van een doorstart. In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Expert

Bij een faillissement is het in veel gevallen verstandig om een expert of specialist op dit gebied in te schakelen. Deze expert heeft veel ervaring met de situatie waar je bedrijf zich in bevindt en kan dus goed inschatten of het aan te bevelen is om een doorstart te maken, of juist niet. Het is namelijk van groot belang dat je een realistische inschatting maakt van de kans van slagen van de nieuwe onderneming, aangezien het met het vorige bedrijf uiteindelijk niet is gelukt om rendabel genoeg te zijn.

Een specialist kan daarnaast advies geven over de afhandeling van de schulden van het eerdere bedrijf. Het kan namelijk raadzaam zijn om bepaalde schulden wel af te lossen, wanneer je met de nieuwe onderneming opnieuw een beroep wilt doen op oude partners of leveranciers.

Onbetrouwbaar

Wanneer stakeholders van je bedrijf weten dat je failliet bent gegaan met je vorige bedrijf, kunnen deze huiverig zijn wanneer je denkt weer een beroep op hen te kunnen doen. Ze kunnen jou zien als een onbetrouwbare partij door de resultaten uit het verleden. Het is dus belangrijk om een beeld te krijgen van de houding van de stakeholders van je oude bedrijf tegenover je nieuwe onderneming.

Vervallen in oude fouten

Natuurlijk is je vorige bedrijf niet zonder reden failliet gegaan. Waarschijnlijk zijn er bewust of onbewust fouten gemaakt bij de bedrijfsvoering, waardoor het financiële plaatje uiteindelijk niet meer rond te krijgen was. Het is dus belangrijk om voor jezelf goed vast te stellen welke fouten er zijn gemaakt, voordat je een doorstart maakt. Het vervallen in oude fouten kan ook fataal zijn voor de nieuwe onderneming en op een tweede faillissement zit je als ondernemer waarschijnlijk niet te wachten.

Product of dienst slaat niet aan

Bedenk zo realistisch mogelijk of de producten of diensten die je aanbiedt wel in de smaak vallen bij je afnemers en of er genoeg markt voor is. Mocht dit niet het geval zijn, kan het maken van een doorstart een grote inspanning worden waaruit enkel negativiteit zal voortvloeien.

Stel dus vast of de nieuwe onderneming voldoende kans van slagen heeft. Aangezien het als enthousiaste ondernemer soms lastig kan zijn om een realistische inschatting te maken, is het verstandig om een externe specialist om advies te vragen.

Meer nieuws