To-do list na het aanvragen van uw faillissement

Deel deze post

Verkeert uw bedrijf al langere tijd in zwaar weer, wordt de situatie er alsmaar slechter op en lijkt er geen andere uitweg meer te zijn dan het aanvragen van een faillissement? Dan kunt u zelf een faillissement aanvraag indienen bij de rechtbank. Hierbij kijkt de rechter naar uw situatie en spreekt vervolgens een eventueel faillissement uit. Toch is niet voor iedereen duidelijk wat de aanvraag van een faillissement precies inhoudt en welke stappen men het best kan nemen. Om deze reden hebben wij een korte checklist opgesteld, die u helpt bij ‘wat te doen’ na het aanvragen van een faillissement.

Schakel een advocaat in

Ondanks dat het inschakelen van een faillissementsadvocaat geen verplichting is in Nederland, is het zeer zeker aan te raden. Een faillissement gaat gepaard met ingewikkelde juridische procedures waarvan u waarschijnlijk niet altijd de gevolgen kan inzien. Een gespecialiseerde advocaat kan u in dit soort gevallen bijstaan en helpen bij het maken van de, in uw situatie, meest verstandige keuzes.

Verschaf inlichtingen

Alvorens is het verstandig om al uw administratie en alle overige bedrijfsgegevens te ordenen voor de curator. Vanaf het moment dat u failliet wordt verklaard, heeft u namelijk een verplichting tot het verschaffen van ter zake doende informatie en inlichtingen. Het betreft daarbij alle ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor uw bedrijf. Ook heeft u toestemming nodig om bepaalde beslissingen te nemen. Zo mag u bijvoorbeeld niet meer zomaar doorwerken.

Zoek mogelijke oplossingen

Wanneer u van plan bent om een faillissement aan te vragen, of u dit reeds heeft gedaan maar er nog geen uitspraak is, kunt u al beginnen met het zoeken naar mogelijke oplossingen. Op welke wijze gaat u na het eventuele faillissement de schulden zo snel mogelijk afbetalen? Behoort een doorstart tot de mogelijkheden? Kunt u een deal sluiten met de schuldeisers? Vaak is het verstandig om een deskundige in de arm te nemen, die u kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Dit kan wederom een faillissementsadvocaat zijn maar uiteraard ook een ander soort specialist op het gebied van faillissementen. De kosten die je maakt om dergelijke partijen in te schakelen wegen vaak dubbel en dwars op tegen de voordelen die deze specialisten u kunnen bieden.

Bent u op zoek naar een professionele partij die u kan helpen bij het aanvragen van uw faillissement en de gehele verdere afwikkeling hiervan? Dan bent u bij MKB Crisisadvies aan het juiste adres! Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van crisisadvies en bekijken graag samen de mogelijkheden. Voor meer informatie of voor vragen kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer nieuws